NASA vahvistaa: Marsissa on elämää?

15 01 2009

marsMaan alla elävät mikrobit tuottavat kaasua nimeltä metaani, joista näiden mikrobien olemassa olo Marsissa voidaan varmistaa. Nasa on löytänyt metaania samalta alueelta, josta on löydetty höyrystynyttä vettä.

Asiantuntijat epäilevät, että metaania syntyy jään alla olevassa vedessä, siellä asuvien methanogeenien tuottamana.

Professori Colin Pillinger kertoi The Sun -lehdelle:

Metaani on biologian tuottamaa. Metaanin ololle Marsin ilmakehässä täytyy olla olemassa lähde.

Metaanin selvin/yleisin lähde on organismit. Joten jos löydät metaania ilmakehästä, voit epäillä siellä olevan elämää.

Olemme vasta raapaisseet pintaa. On täysin varmaa, että siellä on olemassa elämää ja me emme ole yksin.

Jos Marsissa on elämää, niin looginen määritelmä on se, että sitä täytyy olla muuallakin.”

Useimmat tiedemiehet uskovat, että siellä on mahdollisesti nestemäistä vettä, joka on universaalisesti hyväksytty viittaavan elämän mahdollisuuteen. Olen varma, että Universumissa on olemassa elämää ja suurella mahdollisuudella älykästä.

Nasa pitää tiedotustilaisuuden asiasta livenä klo. 19.00 USA:n paikallista aikaa, jossa asia tullaan luultavasti julkaisemaan.

Lähde: TheSun

Voit lukea lisää Marsin elämään viittaavista artikkeleistamme tästä.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

51 responses

15 01 2009
riot

Noniin, tulihan se sieltä…

15 01 2009
Ogeli

Jep…

15 01 2009
FRESH

JES!!!!!! SE ON TODISTETTU NYT!!!! huhhuh

15 01 2009
fledz

Ja elämää löyty näin läheltä meitä? Kuinkakohan läheltä sitten löydämme älyllistä elämää?

15 01 2009
Mikko

Mikä lasketaan älylliseksi elämäksi 😉

15 01 2009
Tapani

Ei ei ei ja ei. Mitä ongressissä lukee:

”ALIEN microbes living just below the Martian soil are responsible for a haze of methane around the Red Planet, Nasa scientists believe.”

Belive on englantia ja tarkoittaa ”uskoa”. Nasan tutkija USKOO, että mikrobit tuottavat Marsissa havaitun metaanin. Itse mikrobeja ei ole löytynyt. Vaikka tutkija USKOO, me emme TIEDÄ onko Marsissa elämää vai ei. Voi olla, voi olla ettei ole. Pitää tutkia lisää. Tutkijan oltuksilla, uskolla tai mielipiteellä ei ole mitään merkitystä. Oletukset ja hypoteesit pitää todistaa, mutta Sunin tapaiset lehdet joskus vähän oikaisevat näitä juttuja otsikoidessaan.

15 01 2009
tEMEB0Oy

Tapani, tuossa on aika paljon todisteita? Eihän NASA voi 100% tietää että siellä on elämää, eli ne ei voi niin sanoa, koska asia ei ole varma, sen takia he ”Uskovat”.

15 01 2009
Juha91

mitä väliä vaikka siel on elämää?

15 01 2009
Haw


mitä väliä vaikka siel on elämää?

No sillähän ei ole tavallisen ihmisen elämän kannalta mitään väliä, mutta se on suuri löytö, sillä se olisi todiste, että emme ole yksin.

15 01 2009
Immoxilline

Kun tätä maailmamme nykytilaa ja varsinkin sen johtajia miettii niin tulee väistämättä mieleen jotta löytyisiköhän ÄLYLLISTÄ ELÄMÄÄ tältäkään pallolta 😉

15 01 2009
Joopa

Mikään muu sivusto kuin The Sun ei mainitse asiasta mitään. Ja kyseisen lehden luotettavuuden perusteella en aivan vielä menisi tätäkään asiaa uskomaan. Seurataan asiaa…

15 01 2009
No-Face

No jos metaanin syntyminen maassa vaatii jonkin laista elämää niin vaatii se sitä myös marsissa 99%. Jostain syystä ei tunnu isolta uutiselta vaikka se sitä onkin sillä silloinhan olisi sata varmaa että jostain löytyy vieläkin kehittyneempää elämää kuin marsissa (ja maassa).

15 01 2009
XD Mixeri

Joo, eikös tuota juttua ole mietitty jo 80-luvulta asti? Eipä hirmuisesti hetkauttannu ;D

15 01 2009
UFO

Vihdoinkin NASA alkaa paljastaa näitä niitten salaisuuksia.. paljastais nyt samantien sitten ne kaikki 😀

15 01 2009
Joopa

Tämän ”salaisuuden” koskien Marsia ja metaania Nasa julkisti jo vuonna 2004.
The Sun on vain nyt ottanut hieman ennakkoa väittäessään, että Marsissa on elämää. Katsotaan asiaa uusiksi Nasan tänä iltana antaman tiedotustilaisuuden jälkeen.

Lopuksi vielä The Sunin ja Nasan uutiset vertailun vuoksi.

The Sun:
ALIEN microbes living just below the Martian soil are responsible for a haze of methane around the Red Planet, Nasa scientists believe.

Nasa:
The recent discovery of methane in the atmosphere of Mars raised the question of whether or not the gas could be produced by living organisms.

15 01 2009
Henkka

Jos maailman loppua ei tule vuonna 2012 ja ihmis lahi pystyy elää vielä PITKÄÄÄN niin ties vaikka tulisi maailmojen sota

15 01 2009
Henkka

ufo käyttäjä:NASA alkaa paljastaa näitä niitten salaisuuksia.. paljastais nyt samantien sitten ne kaikki <—-niitä on luultavsti paljon ja pelottavia varmaan onkin. nasa ei myönnä että ku he matkasivat kuu hun he saivat salaperäisen radiotajuuden,mutta tietoaon vähän valunut.jaettä heitä seurattii myöskin koska he näkivät pyöreän esineen siinä ihmeen jutussa ; )) mutta se voi kyllä olla joku muukin ufo.tahtoisin myös tietää mitä tehdään alue 51 josse on kerta niin salaista että pitää tappa jos kertoo jollekkin.Mutta se on varmaa että valtiolla paljon salattavaa

15 01 2009
Haw

Henkka, ihan muiden lukijoiden vuoksi, voisitko kirjoittaa ”oikeaa” suomea. Ei mitenkään henkilökohtaisesti.

15 01 2009
Thebel

Älkääs vielä innostuko, tuo metaani voi myös johtua geologisesta toiminnasta, mutta sekin olisi suuri asia, koska mars on nykyään aika ”kuollu” planeetta ilman geologista aktiivisuutta.

NASA:
WASHINGTON — NASA will hold a science update at 2 p.m. EST, Thursday, Jan. 15, to discuss analysis of the Martian atmosphere that raises the possibility of life or geologic activity. The briefing will take place in the James E. Webb Memorial Auditorium at NASA Headquarters, 300 E St., S.W., Washington, and carried live on NASA Television.

15 01 2009
Biologinen uhka(ko)?

Se että jotain arvellaan, uskotaan tai oletetaan, ei todista vielä yhtään mitään. Sitten kun jotain raavitaan marsista purkkiin ja tuodaan tutkittavaksi, voidaan tutkimustuloksilla jotain todistaa(tässä tapauksessa siis).

Teorioita voidaan kyllä rakentaa siitä miten metaania on marsissa syntynyt.

Toinen mielenkiintoinen hajatelma on mitä tapahtuisi jos marsissa on/olisi alkukantaista elämää ja sitä pääsisi esim. karkaamaan tutkijoilta maan luontoon.

15 01 2009
kyl

Hohhoijaa, eipä ollut suuri uutinen, kun tuon kaltainen usko on ollut monella jo pitkään. Tiedemiehille toki merkittävä asia, muttei tavallisen pulliaisen elämää hetkauta. Ehkä sinnekkin kehittyy joskus jotain älyllistä elämää 😀

15 01 2009
gh0stb0y

Jippii! Koskahan todistetaan ettei kuulentoa oo ollukkaan :S

15 01 2009
Tonza

Mikäs uutinen tämä sitten on? kyllähän se on ihan selvää, että avaruudessa näitä mikrobeja, sun muita on. Älyllisestä elämästä en sitten mene sanomaan.

15 01 2009
vuokralainen

ölén sämää mîältä

15 01 2009
Totuus

Mutta kuitenkaan ei olla täysin varmoja. En oikeen innostu asiasta. En menisi näin nopeasti sanomaan vielä niin älyllliseksi elämäksi…

15 01 2009
heihaloo

onhan tämä nyt aika pientä siihen nähden että monen maan hallitukset työskentelevät maanpäälläkin ”harmaiden” avaruusolentojen kanssa…

15 01 2009
Tonza

”onhan tämä nyt aika pientä siihen nähden että monen maan hallitukset työskentelevät maanpäälläkin “harmaiden” avaruusolentojen kanssa…”
Ja todisteet?

15 01 2009
meitsi

heh, nimimerkki ”Henkka” on selvästikkin katsonut lähiaikoina Independence Dayn :DDDD

on se kumma ettei tämäkään kelpaa skeptikoille…

15 01 2009
Wespa

Mikäs uutinen tämä sitten on? kyllähän se on ihan selvää, että avaruudessa näitä mikrobeja, sun muita on. Älyllisestä elämästä en sitten mene sanomaan.

Aika monelle ei ole selvää. Juuri pari päivää sitten muutama henkilö väitti kivenkovaan #paranormaali-blogi irc-kannulla, että edes mikrobitason elämää ei ole koskaan löydetty.

Kuitenkin mielestäni on loogista, että jos Marsissa on mikrobitason elämää, niin siellä on voinut joskus olla älykästäkin elämää, kun olosuhteet ovat olleet paremmat. Tästä voisi myös loogisesti päätellä, että älykästä elämää voi olla ja suurella mahdollisuudella onkin sellaisilla planeetoilla, joissa on sille paremmat edellytykset kuin Marsissa tällä hetkellä.

15 01 2009
Wespa

Tällä hetkellä on menossa joku livehaastattelu. On puhuttu mm. elämän mahdollisuudesta.

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

15 01 2009
shakaali

sori nyt, mutta meikä on myös missannut tuon mikrobielämän löytymisen. saisiko jotain lähteitä jossa kerrotaan enemmän?

15 01 2009
Wespa

Nyt juuri kerrottiin, että metaani voi olla biologisesti tai geologisesti syntynyttä NASA:n lähetyksessä.

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

15 01 2009
shakaali

mutta siis onko 100% varmuus? ”Metaanin selvin/yleisin lähde on organismit. Joten jos löydät metaania ilmakehästä, voit epäillä siellä olevan elämää”

15 01 2009
Wespa

Ei ole 100% varmuutta, kun tietääkseni vielä ei ole tutkittu (tai ainakaan julkistettu) tarkempia tutkimuksia metaanista. Vulkaanisissa purkauksissakin voi syntyä metaania, mutta Marsissa ei ole havaittu yhtään aktiivista tulivuorta… Asia on kuitenkin tutkimista/julkaisua vaille varma.

15 01 2009
shakaali

ei sillä. harva ufointoilija on minua enemmän tästä täpinöissään, mutta haluaisi täyden varmuuden vaan…

16 01 2009
Tapani

Maapallon ulkopuolelta ei toistaiseksi ole löydetty minkäänlaista elämää.

Katsoin tuon Nasa-TV:n lähetyksen, ja mahdollisuuksiahan metaanin alkuperäksi on tasan neljä: mikrobit, vulkaaninen toiminta, komeetta, klatraatit. Tai kukaties joku muu, mistä Maassa ei ole kokemuksia.

Joka tapauksessa, Marsia pitäisi kaivaa useiden metrien syvyydestä, jotta mahdollisiin mikrobeihin päästäisiin käsiksi.

Skeptikolle, kuten tutkijoillekin, tietenkin keplaa joku selkeä todiste elämän olemassaolosta. Ihan mikä vain. Metaani ei riitä.

16 01 2009
Eric

”Mikko (06:43:53) :
Mikä lasketaan älylliseksi elämäksi ;)”

Sinua ei ainakaan.
Oliko tämä sitten niin yllättävä paukautus? Sehän on ollut lähes täysin varmaa jo aikoja, että siellä on mikrobitasolla jonkimoista elämää. Mutta mitä väliä? Tylsä uutinen, koska yksisoluiset aivottomat eliöt on yhtä hieno juttu kuin neliraajahalvaantunut apina.

16 01 2009
Eric

”UFO (14:16:54) :
Vihdoinkin NASA alkaa paljastaa näitä niitten salaisuuksia.. paljastais nyt samantien sitten ne kaikki :D”

Salaisuudet? Voin kertoa teille, herra UFO, että olette idio*tti.

” Wespa (21:06:52) :
Kuitenkin mielestäni on loogista, että jos Marsissa on mikrobitason elämää, niin siellä on voinut joskus olla älykästäkin elämää, kun olosuhteet ovat olleet paremmat. Tästä voisi myös loogisesti päätellä, että blablablaBLA”

Kiitos itsestäänselvyyksien kertomisesta. Tosin ottaen huomioon millainen apinalauma tätä sivustoa selailee, selvyyksien toistaminen ja jankuttaminen saattaa olla hyväkin idea.
Kovinkaan älykästä elämää rakkaalla planeetalla jota Marssiksi kutsumme, ei ole voinut olla kovinkaan älykästä elämää. Syynä tähän ovat yksinkertaisesti se, että planeetan olosuhteet ovat muuttuneet liiankin nopeasti.

16 01 2009
jay

Eric puristaako pipo liikaa?

16 01 2009
Lol

Eric puhuu asiaa. Suurin osa täällä pyörivistä on itsestäänselvyyksiä toistavia, yksinkertaisia ipanoita.

16 01 2009
Tonza

”Eric puhuu asiaa. Suurin osa täällä pyörivistä on itsestäänselvyyksiä toistavia, yksinkertaisia ipanoita.”
Mutta minkäs sille teet? Jostai syystä juuri näitä ipanoita tuntuu kiinnostavan kaikenlaiset ”pelottavat” asiat, kuten kummitukset, möröt, sun muut.

Onneksi täällä on myös (jonkin verran) järkevämpiä ihmisiä.

16 01 2009
öhöm

luulin että uusisuomi.fi sivusto liioittelee otsikoillaan… muttä tämähän sivusto vetää jo ykköspallille 😀

17 01 2009
Hexaa

joo tilannehan on se että jos marssista löydetään elämää ( edes ) mikrobi tasolla ja samassa aurinko kunnassa on maa( älyllistä) ja mars ( mikrobi) elämää ja tässä galaksissa on miljoonia aurinkokuntia .. todeten että maailmankaikkeudessa on miljardeja galakseja ja on jo nyt löydetty maan kaltainen exoplaneetta niin prosetti sille että ( Älyllistä elämää on olemassa muuallakin on 99,9 😀
no kuitenkin hullu sää olla jos ei usko muuhun elämään 😀

17 01 2009
Tonza

”ja on jo nyt löydetty maan kaltainen exoplaneetta niin prosetti sille että ( Älyllistä elämää on olemassa muuallakin on 99,9”

Millä perusteella? miksi me emmo voisi olla ainoita tässä universumissa?
Ja nämä ”pakkohan tässä universumissa on olla älyllistä elämää, kun tää on niin iso paikka” perustelut ovat turhia. Pakkohan jonkun lajin on ensimmäinen olla?

18 01 2009
Crizux

Löysin mielenkiintoisen Videon Youtubesta . Mitä mieltä olette ? http://www.youtube.com/watch?v=pGeWBiLVn8g

19 01 2009
aivomato

mutta muistakaa, ettei mistään voi olla varma. mistään. ja tuota noin, mie en oo koskaa älynny miks ahdasmielisten tiedemiesten mielest pitäis planeetal olla ilmaa tai vettä tai samanlainen lämpötila ko maassa…. jos maahan on sattunu muodostuu elämää näillä elinehdoilla ni eihä se tarkota ettei muis olosuhteis sitä syntyis….. ja sitä paitti ne olettavat että se elämä on samantyyppistä ko maapallolla. hyvinhän voi olla että kuussaki on elämää, joka on vaa nii erilaista ko maapallolla ettei ne sitä oo huomannu. tietysti tästä herää kysymys että mikä on elämää….

19 01 2009
huumonen

Aika outoo et NASA sanoo et marsissa on elämää.

19 01 2009
Wespa

aivomato puhuu asiaa. Onhan maassakin elämää vaikeissa olosuhteissa mm. saharan autiomaalla ja meressä todella syvällä kovassa paineessa eläviä kaloja (jossa sukellusveneetkään ei pysty menemään). Että aika hyvin elämä ainakin täällä maassa on sopeutunut olosuhteisiin.

21 01 2009
köhmä

mut minun mielesta,mita hankalampiin olosuhteisiin maassakin mennaan.Sita yksinkertaisempia elaimet ovat…luulen et avaruudessa on samoin.

21 01 2009
köhmä

tai ainakin lajien monimuotoisuus vahenee.

22 01 2009
köhmä

mutta hmph,jos marsista on loytynyt metaania,milla ne on tutkineet etta se on lahtoisin juuri niista bakteereista,sehan syntyy kun eloperainen aine hajoaa.Voihan se olla lahtoisin vaikka isommistakin raadoista..eiko niitten pitais sanoa te siella on huonoimmallakin tuurilla vain niita bakteereita….
%d bloggers like this: