Lucid Dreaming – Selkounet

12 01 2009

Selkounet?

”Tämähän on unta!?” –reaktio lienee kaikille tuttua. Tämä oivallus johtaa selkouneen, eli uneen josta on tietoinen jo nukkuessaan. Ja koska unessa tajuat olevasi unessa, voit tehdä mitä vain! Todellakin, vain mielikuvitus on rajana. Unessa voi mahdollisesti esiintyä unityhmyyttä, mutta ihanteellisimmillaan voit aivan hyvin ajatella huomispäivää, eilistä, itseäsi, asioita ja tietää vaikkapa missä asennossa juuri kehosi nukkuu.

Lucid unia vertaisin unimaailmaan. Sillä sielä olet aivan itse, näet kaiken omien ”silmiesi” kautta, aivan kuten nytkin hereillä ollessasi. Se ei ole siis verrattavissa elokuviin että katselisit vain sivusta, vaan todella itse elät siinä maailmassa. Ja kaikki mikä on tosi elämässä mahdollista, on selkounessa ennen kaikkea mahdollista!

Yleensä herätessä kun muistat unen, se on lineaarinen ja sillä on alku ja loppu, ja muistat sen tarinana. Selkounessa ”herätessäsi” siihen uneen, tajuat heti olevasi unessa ja se ei enää olekaan niin tavanomainen tarina –rakenteinen uni. Se on elämistä unessa siinä hetkessä ja todella se olet sinä, uudessa maailmassa, oman pääsi sisällä!

Selkounissa, kuten unissa muutenkin, on yleensä tavattoman aidot miljööt ja fyysisen maailman elementit. Unessa on mahtavaa ihailla miten tuuli heiluttaa koivun oksia, miten ihmiset kulkevat ohitsesi kiireisinä, kuten oikeassa elämässä. Unessa voit tuntea tuolin jolla juuri istut aivan yhtä hyvin kuin juuri nyt sen tunnet. Se on kenties kova, unessakin se on silloin kova. Ihmeellistä miten uni pystyy niin hyvin jäljittelemään fyysistä maailmaa.

Selkounissa voit todellakin tehdä mitä haluat. Seikkailla uusissa maailmoissa, tutkia untasi ja samalla itseäsi, kehittää itseäsi tai poistaa pelkoja, esim esiintymisen pelkoa on hyvä harjoitella ja mennä rohkeasti unessa suuren yleisön eteen puhumaan. Uskoisin että ennen urheilu suoritusta tehtävänä ”sparraus-meditaationa” lucid –unet toimisivat hyvin. Unissa voit myös räiskiä Matrix –maailmassa tai lennellä kaupunkien ja vuorten yllä. Loihtia ja taikoa ja vaikka käydä ihastuksesi kanssa treffeillä, jotka todellakin jatkuvat haluamaasi suuntaan!

Historia ja tieteellinen tutkinta

 1. Jo 700-luvulla buddhalaismunkit pyrkivät olemaan tietoisia nukkuessaan unijoogassa.
 2. Ranskalainen d’Hervey de Saint Denys julkaisi ”Dreams and How to Guide Them” vuonna 1867. Hän oli pitänyt unipäivä kirjaa 13 vuotiaasta lähtien.
 3. Psykiatri Frederick Van Eden kehittää ilmiölle nimen Lucid Dream vuonna 1913
 4. 1980-luvulla LaBergen psykologinen tutkimus. Potilas näki unta katsovansa tennisottelua unessa ja häntä tutkiessa hänen silmänsä liikkuivat kuten olisi katsonut tennistä. Jostain syystä tutkimuksen tulokset olivat kiistan alaiset.
 5. 90 –luvulla ilmiö alkoi yleistyä ja enemmän julkistua.

Sinäkin voit nähdä

Selkounia näkee/on nähnyt 60% ihmisistä elämänsä aikana, eli suurin osa, oletko sinä heidän joukossaan? Ja mikä parasta, tämän taidon voi oppia ja siihen on olemassa tekniikoita ja harjoituksia!

Luettelen nopeasti muutamat yleisimmät ja omalla kohdallani tulosrikkaat menetelmät:

1: Opi muistamaan normaalit unesikin. Jos unille varaamasi muisti on todella heikko, ei lucideillekään jää ”muistitilaa” ja näin ollen unohdat arvokkaan selkounesi lähes saman tien. Eli kun muistat unia hyvin ja opetat itsesi niitä muistamaan, muistat unesi hyvin vielä päivienkin kuluttua.Varmaan paras tekniikka on pitää ”unipäiväkirjaa” johon listaat ylös millaista unta näit, mitä siinä tapahtui ja onko lisää mainitsemista. Itse kirjoitan vain päivämäärän ja unen alusta loppuun. Yleensä tulee puolen sivun (minulla on pieni kouluvihko sängyn vieressä) mittainen teksti, toissayönä tuli puolentoista sivun uni. Makaa paikallasi silmät kiinnni ja yritä muistella unta. Pienikin muisto tai tunne unesta palauttaa muistiisi koko unen. Keskity niin uni palautuu mieleesi. Joskus jos ajattelee läheisiä tai joitain yleisiä unensa merkkejä, uni voi palautua mieleen. Se voi tulla myös keskellä päivää mieleen jostain. Juuri tänään katsoin yhtä parkkipaikkaa ja muistin hurjastelleeni siinä unessani autolla.

2: Jotta unissa heräisisit tajuamaan näkeväsi unta, on sinun opittava kyseenalaistamaan todellisuuttasi ja etsimään univihjeistä vastausta uneksinnastasi. Tarkemmin sanottuna kysyt itseltäsi hereillä jo ”olenko minä unessa?” yhä uudelleen ja uudelleen. Tämä siirtyy uniin, olen itse sen huomannut. Jos et kyseenalaista todellisuuttasi hereillä, et vie sitä kyllä mukanasi uniinkaan.

Todellisuustestit. Testaa oletko unessa. Tässä muutama kikka:

 • Pidättele hengitystä. Ota nenästä kiinni ja kokeile hengittää suu tietysti suljettuna. Saatko happea, kulkeeko henki? Jos kyllä, olet unessa ja voit mennä pitämään hauskaa.
 • Katso kelloa tai peiliä. Onko niissä mitään hassusti?
 • Kokeile sähkölaitteita. Miten ne toimii? Normaalistiko muka?
 • Nipistä itseäsi. Tunnetko kipua?
 • Yritä levitoida. Onnistuuko?
 • Laske sormesi. Montako omaat? Liikaa kenties?
 • Työnnä käsi päättäväisesti seinän läpi

3: Selkouni-menetelmät ja harjoitukset. Selkouniin astumiseen on monia kikkoja, tässä yleisimmät:

Itsesuggestio.  Päätä jo päivällä nähdä selkounia. Päätä ja mieti myös mitä aiot selkounessa tehdä? Oletko vaikka jedi –ritari? Jokin mantara voi olla avuksi, esim. ”Näen unta, unessa havaitsen näkeväni unta, muistan uneni” tai yksinkertaisempikin.

DILD (Dream Initiated Lucid Dream) Dildissä siirryt unesta selkouneen. Siinä itsesuggestio ja todellisuustestit ovat tärkeässä roolissa. Huomaat keskellä unta jostain unimerkistä että nyt ei kaikki ole kohdallaa, tämä on unta. Tee todellisuustesti varmistaaksesi asia ja pidä hauskaa!

WILD (Wake Initiated Lucid Dream) Wildissä siirrytään hereiltä selkouneen. Itselläni ei tästä kokemusta mutta menetelmä on tämä:
Pitää osua REM –unijaksoon. Herää noin 5-7 tunnin kuluttua kun REM-jaksot pitenevät ja niiden välinen aika lyhenee, jolloin mahdollisuus osua REM-sykliin on mahdollista. Herää vaikka kaksi tuntia ennen arvioitua heräämistäsi.
Sitten nouse ylös 5-30minuutiksi ja tee todellisuustestejä ja motivoidu lucidoimaan. Mene takaisin nukkumaan. Unohda kehosi. Pian alkaa hypnagoginen vaihe. Näet kuvia ja kuulet ääniä. Keho pitää antaa nukahtaa, mielen pysyä virkeänä. Tästä sitten hiuskarvan kokoisen rajan yli astuttua ollaan unessa. Itse en ole tähän ikinä kyennyt mutta näin sen pitäisi mennä. Lisää tietoa löytyy kyllä netistä.

Oppien lähteet, hyödylliset linkit ja ohjelmat:

LucidWeaver –kännykkä software

LucidWeaverilla voit harjoitella selkounia, kuten muilla vastaavilla laitteilla esimerkiksi Novadreamer ja REM-dreamer. LucidWeaver antaa äänimerkkejä, joita kutsutaan univihjeiksi. Unirytmisi mukaan ajoitetut univihjeet auttavat unien muistamiskykysi kehittämisessä sekä edistyneissä selkouniharjoituksissa. LucidWeaveriä voi käyttää myös todellisuustestien tekemiseen, eli testaamaan näetkö unta juuri nyt.

Höyhensaaret –sivusto ja foorumi

Lucidipedia –sivusto ja foorumi

Learn Lucid Dreams – Kattava opas Lucideihin Youtubessa

Wikipedia

Artikkelin kirjoitti WM_ ja sillä osallistuttiin Paranormaali Blogin artikkelikilpailuun.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

38 responses

12 01 2009
shakaali

hyvä, kattava artikkeli. omista kokemuksista senverta, että joskus on ollut vaikeuksia kontroloida kunnolla niitä. esim. lentäessä on ollut vaikea kääntyä oikealle ja välillä on tahattomasti korkeus laskenut.

12 01 2009
jehabi

hyvä hyvä

12 01 2009
Ogeli

Lucidista olen kuullut jo vuosia sitten, tosin en vain ole onnistunut saamaan yhtäkään. Edelleen yritän kovasti 😀

12 01 2009
janne

se on helpoa unesasi on vääryyksiä huomaa sinulla on tietoisuus olen joskus lentänyt uni mailmassa ja pudonuut ja se satttui teki kipeää aamulla

12 01 2009
Cafi

PITKÄ KU MIKÄ 🙂

12 01 2009
Fiva

WILD-tekniikalla olen kokeillut ja todennäköisyys per yritetty kerta on 50% päästä unimaailmaan

12 01 2009
Zakker

Hyvä artikkeli. Itse näen selkounia n. kerran kuukaudessa, itselläni se tapahtuu yleensä kun olen mennyt toosi väsyneenä nukkumaan ja olen nähnyt jo jotain unta yhden keran herännyt ja uudelleen nukahtanut ja nähnyt samaa unta uudelleen, hoksannut että unessa sitä taidetaan olla.

12 01 2009
jaaco96

ihan sellasta vaan että että jos nukut ihan vaikka kaikki vaatet päällä niin voiko sulla olla unessa vaikka smokki

12 01 2009
Totuus

Mulla on paljon tollasia unia että pystyn tekemään lähes kaikkea. Mutta en ikinä tajua sitä että se on vain unta,kuvittelen sen olevan aitoa. Sitten aamulla herätessä katuu sitä kun ei tehnyt mitään hullun tyhmää unessaan 😛

12 01 2009
A-E

Heh. En koskaan jaksa keskittyä uniin:D Mä nukun vain.

12 01 2009
UFO

Itse olen nähnyt unta ja olen tiennyt että se on unta… Sitten päätin tehdä muutamia juttuja mitä en nyt kerro… Mutta kun olin päättänyt että näitä juttuja teen niin minun äitini tuli herättämään minut ja minua harmitti koko päivä kun en voinut tehdä niitä juttuja.. Toivon aina että saisin toisen tilaisuuden. . Muistan joskus kun olen nähnyt niin parasta unta … se oli juuri siinä parhaassa kohassa.. mutta sitten minut herätettiin… Vähän ärsytti…

12 01 2009
hullu9474

Itse näen selkounia lähes joka yö.

12 01 2009
maratzu

määki olen koittanut saada noita lucidunia, mutta en oo onnistunut ku yhesti. Jonnewebin foorumilta silloin luin asiasta.

12 01 2009
Pörröpääpöppelö

Pitääpi koklata tota!!!!!!!!!! kuullostaa tosi kivalta jamielenkiinotselta!!! Mul onki jo pari asiaa mielessä mitä voisin heti tehä : DD

12 01 2009
kabanossi

erittäin hyvä artikkeli, wespa! tälläisia lisää!!

olen ainakin kerran tajunut olevani unessa ja silloin pystyinkin tekemään mitä vain.. olisihan se hauska kokeilla uudestaan, kokeillaan näillä ohjeilla!

12 01 2009
kabanossi

korjaan, erittäin hyvän artikkelin kirjoitit, WM_ ! 😉
mutta wespa valitsi hyvän artikkelin!

12 01 2009
juze

Hyvä artikkeli. Ekan kerran luin tästä ja itelläni tulee melkein joka yö unia jossa olen täysin tietoinen, mutta useimmin tulee ”kohtauksia” tai tila missä en voi liikkua ja tuntuu, että leijailen ympäri huonetta. Sukulaisetkin ovat hieman ihmetelleet kun olen kertonut näistä kokemuksista.

Mutta tosi hyvä ja kattava artikkeli, näitä lisää 😉

12 01 2009
Cernunnos

Kaksi ja puoli vuotta sitten kesällä muistan päässeeni noin kahden viikon ajanjakson aikana kahdesti selkouneen. Molemmilla kerroilla saavutin selkounen spontaanisti huomaamalla jonkin epäloogisen asian. Esimerkiksi toisella kerralla kaaduin eräässä silloisen asuinkaupunkini kaupassa ison hyllyn päälle kaataen samalla sen, mutta noustessani lattialta hylly olikin paikallaan ja kaikki aiemmin lattialle lentäneet tavarat seisoivat siistissä rivissä hyllyllä. Tämän jälkeen tajusin, että olenkin unessa ja kokeilin mm. erilaisia taitohyppyjä kuten voltteja ja liitoja. Olin kaupan sisällä joten lentämistä en harmikseni kokeillut. Sitten päähäni pälkähti, että voin lähteä tekemään vapaasti mitä ikinä tahdon. Mielessäni oli muun muassa eräs tuttu ja valitettavasti tosielämässä saavuttamaton naaraspuolinen ihmiseläin. Jostakin kumman syystä molempiin selkouniini liittyi hahmo, joka halusi jostakin syystä estää minua toteuttamasta vapaata untani. Ensimmäisellä kerralla se oli, vain hetki selkounivaiheen alkamisen jälkeen, keskellä kaupunkia tuntematon mies, jonka kasvoja en nähnyt. Hän tarttui jalkaani kun yritin lähteä lentämään ja hetken pyristeltyäni hänen otteessaan heräsin. Toisella kerralla seikkailuni esti kaupan vartija, joka jostakin kumman syystä ampui minut suoraan kun yritin poistua kaupasta. Onneksi toisella kerralla kerkesin kokeilla taitojani hieman pidempää kaupan sisätiloissa. Heräämisen jälkeen muistin kristallin kirkkaasti mitä unessa oli tapahtunut, aivan kuten muistan tosielämän tapahtumatkin.

WILD ja DILD tekniikoita en ole vielä kokeillut, mutta halu olisi kova – tahto ja jaksaminen vain tuntuu puuttuvan. Vaikka muistan nähneeni selkounta vain nämä kaksi kertaa, uskon että olen nähnyt niitä useamminkin. Ihminenhän unohtaa melko helposti näkemänsä unen, ellei muistele sitä tarkasti ja toistuvasti tai kirjoita unipäiväkirjaa.

12 01 2009
WM_

jaaco96, päälläsi olevat vaatteet eivät vaikuta uneesi mitenkään, ellei niissä sitten ole niin tukala olla ettei unta edes saa. Jos unessa vaatteesi eivät sinua kiinnosta, ne voit vaihtaa. Kuten sanonta, vain mielikuvitus rajana 🙂
Ja kiitoksia kehuista 😛
Toivottavasti tästä olisi jollekin edes hyötyä!

13 01 2009
Zodium

Hmm.. itse olen nähnyt myös nuorempana selkounia.. nykyään en näe unia miltei ollenkaan.. voisi alkaa pitää unipäiväkirjaa..

13 01 2009
Fear

Minä olen jo monta vuotta kehittänyt itseäni valveuniin. Tämä sinäänsä ei ole yhtään yliluonnollinen juttu mutta muuten todella mielenkiintoista. Todellisuustestien tekeminen on minulle arkipäivää ja olen onnistuneesti niiden avulla saanut jo yli 20 kertaa monia tuntia kestäneitä lucid unia. 🙂

Se on kuin arkea minulle mutta hauskin osa elämääni on nykyään nukkuminen sen takia.

13 01 2009
Raubtier

Viime iltapäivänä kyselin iteltä että olenko unessa ja katsos kun sitten menin nukkumaan niin alkuun näin ihan normaalia unta sitten vaihdoin maisemaa unessa ja siellä mieleeni juolahti ,että ”olenko unessa?” Ja tajusin, että nyt uneksitaan ja rupesin kokeilemaan kaikkea kivaa… Leijailin jonkin verran, en päässyt kylläkään vielä hirveän pitkälle. Sitten oudointa oli,että yritin vaatehuoneeseen seinän läpi ja alussa se ei onnistunut ollenkaan… Sitten otin vauhtia ja niin vain pääsinkin vaatehuoneen sisälle osittain… Innolla ens yötä odotellaan…

13 01 2009
WM_

Kuulostaa loistavalta! 🙂 Onnea!

13 01 2009
Eric

Kaikki mahdollinen mielenkiintoinen koettu, kokeiltu ja säädetty unissa. Alkaa tylsyys iskemään. Pitkän ajan lopputulos, opettelu tehnyt todellisen mestarin. Selkounet ovat olleet jokaöisiä.

13 01 2009
Loeon

Tuo nipistys juttu ei aina tehoia, sillä olen parikertaa tuntenut jopa unessa, kun minuun on sattunut. Tai sitten uni ”kaappaa” itselleen alitajunnassa olevan kivun tunteen

13 01 2009
Harri

Minä ainakin kun unessa kysyin itseltäni,että olenko unessa, niin samassa tajusin olevani ja pysty tekemään mukavia asioita, vaikkakin varmaan tajuntani vähän estelikin…

13 01 2009
jaaco96

oisko jtn vinkkii kun en nää edes unia aamulla kun herään koitan muistella tulee mieleen vaan mustaa en nää millään mitään viime yönä heräsin keskeltä yötä ja näin aivan pienenpätkän unta

13 01 2009
ahet

näin vähä aika sitte lucidin jossa vaa lähettelin tekstiviestei ku en jaksanu tehä muuta 😀

14 01 2009
grandimies

itse olen nähnyt painajaisia, joissa tajuan että nukun ja olen sitten halunnut herätä, koska tiesin vanhempieni muuttuvan hirviöiksi.. Sitten oon ”heränny” ja huokaissu helpotuksesta kunnes huomaan että todellisuudessa nukun vieläkin. Sit oon taas halunnu herätä ja oon nähny unta heräämisestä kunnes oon taas tajunnu nukkuvani.. Tätä on tapahtunu monta kertaa ja painajainen on aina vaan jatkunut.

14 01 2009
grandimies

sit oon kans nähny tommosia unia missä just nään sen et missä asennossa nukun oikeasti.. Oon niinku tavallaan heränny mut oon ollu ”halvaantuneena” enkä oo pystyny liikkumaan.. Siis oon niinku heränny ja katsonu omilla silmillä siinä makullaan et täs sitä makoillaan mut en voi liikuttaa raajoja tai puhua..

14 01 2009
jees

haluisin kysyä onko kellään tämmösestä kokemusta kun unihalvaus?? itellä on muutaman kerran ollut ja ei ollut mikään mukava kokemus..tiedän olevani hereillä mutta kun yritän liikuttaa ruumistani ei mikään ruumiinosa liiku, peitto tuntuu satakiloiselta ja on semmonen tunne että tukehtuu kun ei pysty liikkumaan ensimmäisen kerran menin paniikkiin ja luulin et nyt kai se lähtö tulee..mut jälkeen päin oon ottanu rauhallisemmin. ainoa tie ulos tästä tilasta on uudelleen nukahtaminen

14 01 2009
WM_

Unihalvaus. Itselläni ei ole mitään omakohtaista kokemusta mutta ne ovat kyllä ilkeitä! Höyhensaarilla on aiheesta paljon juttua! 🙂

15 01 2009
zome_

Kun tämän selkounien näkemisen kyvyn sitten oppisi hallitsemaan, niin olisiko enää mahdollisuus nähdä ”tavallisia” unia, joissa luulee ns. asioiden tapahtuvan oikeasti eikä tiedosta olevansa unessa?

Ja rasittaako se mieltä tai aivoja, kun niitä käyttää yötä päivää?

15 01 2009
WM_

Käytät aivojasi vaikket tajuisi näkeväsi unta. Selkounilla ei ole mitään sivuoireita tai vaikutuksia, paitsi voittaja-fiilis loppu päiväksi! 🙂
Normi uniakin näkee, voi kunpa joka yö selkouneksisi 😛 Ja sekin on sellainen taito että senkin voi unohtaa nopeasti, olen huomannut. Ei panosta niin ei tule.

16 01 2009
Grandimies

”haluisin kysyä onko kellään tämmösestä kokemusta kun unihalvaus?? ”

Taisi tuo miun kokemus olla juuri sitä, vaikka aluksi luulin sen kyllä olevan harvinaisen todentuntuista unta heräämisestä.

19 01 2009
WM_

Aah, pitkästä aikaa lucid viimeyönä 🙂 kesti ehkä 10 sekunttia mutta olen silti iloinen kun vasta pari viikkoa oon reenannu niitä varten nyt pariin vuoteen.. 🙂

19 01 2009
Kakara

Näistä selkounista pidän. Näen niitä melko paljon. Olen mm: muuttunut eläimeksi, luonut uuden ”ruumiin”, muokkailut miten vain unta ja liitänyt, että leijunut 😀 ihanaa on. Ja kerran heräsin kesken selkounen, halusin kovasti palata samaan tilanteeseen ja näin kävi.Suosittelen kaikille, koska se on kkyllä työn arvoinen kokemus, vaikken itse tee mitään selkounieni vuoksi kun ne tulevat itsestään.

25 01 2009
Jani

Minusta mielenkiintoisia kokemuksia ovat myös niinsanotut Yhteisunet tai ryhmäunet Enlanniksi ”Collective dreaming” joissa useat ihmiset näkevät samaa unta.
%d bloggers like this: