Marsissa on havaittu vettä ja lunta

1 10 2008

Nasan Phoenix-luotain on tutkinut marsin maaperää ja löytänyt siitä veteen viittaavia merkkejä. Maaperänäytteistä löytyi kaksi mineraalia (hiilikarbonaatti ja liuskesilikaatti) joita muodostuu vain alueella, jossa on vettä. Tutkitulla alueella on huomioitu myös satavan lunta.

Tutkija Peter Smithin mukaan tutkijat ovat tulemassa siihen olettamukseen, että Phoenix-luotaimen tutkima alue voi olla asuttava.

– Mitään tällaista ei ole ennen nähty Marsissa, kertoi Phoenixin sääaseman tutkimusjohtaja, Jim Whiteway.

– Etsimme todisteita siitä, että lumi ehtisi jopa Marsin pinnalle.

Lähde: Uusi Suomi ja iltalehti.fi

Kiitokset vinkistä Janille ja villeje:lle.

Lisää tietoa NASA:n sivuilta. (Kiitos TheMagician)

Muista lukea myös muut Marsiin liittyvät artikkelimme.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

14 responses

1 10 2008
kabanossi

niinkuin tutkijatkin sanoo, että mars VOI OLLA ASUTTU.
Itse en usko että marsista löytyy elämää, koska avaruusveikot oltaisiin jo huomattu;
etenkin, koska useat väittävät niiden olevan meitä fiksumpia ja teknologisesti meitä ihmisiä edellä. sitäpaitsihan ne ovat väitteitten mukaan ihmistä muistuttavan lajin näköisiä?
uskon, että avaruudessa on elämää, mutta huomattavasti kauempana kuin marsissa.. tietenkin siellä voi löytyy jonkun sortin bakteereja niin kuin on puhuttu, mutta en itse henkilökohtaisesti osaa pitää bakteereita avaruusolioina 😀

1 10 2008
Haukka

”niinkuin tutkijatkin sanoo, että mars VOI OLLA ASUTTU.”

Itse asiassa jutussa sanotaan, että alueella on potentiaalia tulla asutetuksi, koska siellä on havaittu merkkejä vedestä. Kun ihmiset alkavat asuttaa muita taivaankappaleita, niin tietysti vesi on yksi tärkeimmistä asioista mitä pitää löytyä, sitä vettä kun ei maasta ihan heti rahdatakaan toiselle planeetalle.

Olisi muuten välillä mukavaa kuulla muutakin uutisia Marsista kuin, että sieltä on taas löydetty merkkejä vedestä. Kaikki uutiset Marsista kun keskittyvät 99% veden merkkien löytymiseen. Ihan kuin Mars ei olisi muuten kiinnostava tai sieltä ei muuta löydetäkään kuin merkkejä vedestä.

1 10 2008
Wespa

Itse asiassa jutussa sanotaan, että alueella on potentiaalia tulla asutetuksi, koska siellä on havaittu merkkejä vedestä.

Olin juuri kertomassa samaa asiaa, mutta Haukka kerkesikin asian hienosti ilmaisemaan.

Marsista olisi kiinnostavaa kirjoittaa muutakin, mutta ei siitä ole paljon muuta kirjoitettavaa/käsiteltävää ollut, kun kaikki siihen liittyvät uutiset ovat olleet lähinnä juuri Phoenix-luotainen näytteisiin liittyviä juttuja yms. Vettähän se siellä tutkii jne. Toki voi laittaa vinkkiä (linkkejä yms.) itseään kiinnostaviin aiheisiin, niin niitä mahdollisesti käsitellään blogissa. 🙂

1 10 2008
hessu korporaatio

Juttuun laitettu Iltalehden linkki ei toimi oikein.

Nyt pitäisi toimia.
– Wespa

1 10 2008
Satunnainen vieras

Marsin vesitilanteesta uutisoidaan melko paljon lähinnä sen takia, koska Marsin uskottiin pitkään olevan lähes vedetön planeetta. Uusimmat luotaimien kuvat ja mittaukset ovat toki osoittaneet että asia ei ole ehkä aivan niin yksinkertainen… Saa nähdä mitä tulevaisuudessa tapahtuva miehitetty avaruusmatka Marsiin paljastaa =)

1 10 2008
gh0stb0y

Vou… Lunta?! Anteeksi jos olen tyhmä, mutta lumihan kehittyy pakkasella pilvissä ja pilvi taas on vesihöyryä niinpä mistä ihmeestä Marsiin tippuisi lunta jos Marsissa on jäätynyttä vettä?! Sielä täytyy olla siis nestemmäistä vettäkin? 😀

1 10 2008
gh0stb0y

Ja kun pilvet tulevat vesihöyrystä niin mistä se höyry tulee kun aurinko ei pääse paistamaan Marsiin asti mikä sulattaisi jään ja vedestä tulisi vesihöyryä. Eli Marsissa ei voi olla nestemmäistä vettä pakkasen takia. 😀 Vai olenko pikkaisen tyhmä/hölmö? -.-”

2 10 2008
tuputhy

Jospa siellä olisikin ollut asutusta joskus aikaisemmin, mutta joku katastrofi olisi saanut aikaan sen, ettei siellä enää ole elämää.. Jälkiä elämästä on jäänyt kuitenkin. Jos me ihmiset vaikkapa joskus ammoin tuhosimme sieltä suojaavan otsonikerroksen ja elämä siksi hävisi?

Jos maapallollemme kävisi samoin, niin jäisiväthän tänne kuitenkin elämän merkit!

2 10 2008
Totuus

Luultavasti joskus mahdollista asua Marssissa?

2 10 2008
hessu korporaatio

Moni ei taida edes tietää että Kuusta tuoduista kiivstä on löydetty vesimolekyylejä.

3 10 2008
kabanossi

tuli mieleen eräs elokuva siitä, kun tuputhy kirjoittaa, että marsissa on saattanut olla elämää, mutta katastrofin takia elämä loppui.. tästä syystä muutama ihminen lähetettiin maahan, ja ihmisten ”sukulaiset” (tässä tapauksessa avaruuoliot), palajastivat kyseisen pikkuseikan niille tutkijoille, jotka matkustivat marsiin myöhemmin elämän kehittymisen jälkeen maapallolta..
hittolainen ku vaan muistais tän leffan nimen ;D muistaako kukaan muu tälläistä leffaa? jos muistaa, nii kerropas leffan nimi, jotta pääsen näkemään sen taas! kiitos jo etukäteen sille joka tietää/muistaa nimen! 😉

3 10 2008
Rebound

Kabanossi, tuon elokuvan nimi taisi olla ”Mission to Mars”. Monet sanoneet elokuvaa huonoksi, mutta omasta mielestä se oli ihan ookoo.

Tähän uutiseen liittyen: Mukavaa, että sieltä on nyt todistettavasti löytynyt todisteita vedestä. Olisi mukavaa tietää, josko amerikkalaiset aikovat vielä lähteä sinne vuoden 2025 paikkeilla, kuten joskus Tieteen Kuvalehdestä luin.

5 10 2008
gh0stb0y

Kaipa niitä jääkipaleita joita tännekkin on avaruudesta tullut onkin tullut marsista?

5 10 2008
kabanossi

Rebound, kiitoksia, että sain tietooni leffan nimen.
katson sen heti kun on mahdollista. ehkä leffan juonessa on jonkin asian ydin?
emme voi tietää, mutta mielestäni leffalla oli hyvä pointti.
%d bloggers like this: