Norsu Osaa Maalata

2 04 2008

Eläimien tietoisuus on ihan eri tasolla, mitä olemme olettaneet. Norsut ovat olleet kuuluisia hyvästä muististaan, mutta emme ole tienneet, että niiden älykkyys riittää omakuvan maalaamiseen.

Vodpod videos no longer available.

EDIT:

Norsu tunnistaa omakuvansa ja tietää mitä tekee, toisin kuin jotkut ovat pääteelleet, että se vain toistaisi opeteltua kuvaa. Lisää aiheeseen liittyen iltalehden sivuilta. Katso iltalehden video tästä.

Kiitokset vinkistä Archimedekselle.

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

42 responses

2 04 2008
Ufomies

En kyllä sinällään yllättynyt tästä, suosittelenkin kaikille vielä kirjaa ”Kun norsut itkevät”.

Paitsi että elefanteilla on estetiikan tajua, muisti ja kyky surra (näkyvästi), niillä vaikuttaa myös olevan jonkinlainen käsitys tuonpuoleisesta. Tiedetään tapauksia, joissa elefantit ovat löytäneet lajitovereidensa luita. Paitsi että elefantit tunnistavat luut elefantin jäänteiksi, ne hyväilevät niitä ja hautaavat…

Mutta jos kysyttäisiin thaimaalaisilta tai muilta elefanttien tuntijoilta, niin he kai pitäisivät tätä itsestään selvänä faktana. Meille kai elefantti on aika eksoottinen otus. Joka tapauksessa, norsuja on aina käytetty rakennustöissä ja jopa sodankäynnissä, ei pelkästään voiman vuoksi, vaan myös siksi että niillä näyttäisi olevan myös käsitys ihmisen logiikasta (rakennustöissä).

Aika vekkuleita!

P.S. Olisi hauska tietää kauanko filmin elefantti oli harjoitellut piirtämistä ennen tuota teosta… 🙂

2 04 2008
wexxxu

uskomatonta. ei ole ollut edes aavistusta tuommoisesta kyvystä norsulla. piirtää jopa paremmin kuin useat tuntemani ihmiset. hieno homma…

2 04 2008
Mephistopheles

Itse olen puoliksi thaimaalainen ja muistan, kun pienenä siellä ollessani leikin norsujen kanssa. Ne todellakin ovat älykkäitä, väittäisin jopa koiraakin viisaammaksi. Ja ”huumorintajua” niiltä todellakin löytyy!

En ole ikinä ennen kuullut, että norsut hautaisivat toisten elefanttien jäänteitä, täysin uusi tieto. Yhdessä dokumentissa kuitenkin näytettiin, kuinka norsu kavahti lajitoverinsa luita. Saattaisiko tämä johtua siitä, että niitä metsästettiin ennen paljon syöksyhampaidensa takia?

Ja suosittelen itsekin tuota Kun norsut itkevät -kirjaa, jos on eläinten tietoisuudesta kiinnostunut.

2 04 2008
gh0stb0y

Mulle kelpais tollanen norsun maalaama taulu! 😀

2 04 2008
Kerttu

Psykopaatit ovat kautta aikojen yrittäneet uskotella meille, että eläimillä ei ole mitään tunteita tai älykkyyttä ja näin perustelevat valheellisesti, miksi niitä saa muka rääkätä. Hienoa, että eläimiä aletaan pikkuhiljaa kunnioittaa. Kukas se sanoikaan, että valtion todellisen sivistyksen tason voi päätellä siitä, miten siellä kohdellaan eläimiä ja heikompiosaisia ihmisiä.

2 04 2008
Tzundax

veikeä eläin!

2 04 2008
Regendos

Uskomatonta!

2 04 2008
dyyd

Kiinnostaisi tosiaan tietää paljonko tuossa on harjoitustunteja takana. Mutta todella uskomaton ja uusi juttu sinänsä, en olisi voinut uskoa. Ja laatukin on melkoisen hyvää 😀

2 04 2008
assas

Kuitenki joku aprilli pila ! 😀

2 04 2008
gh0stb0y

Mutta nytten kun ei oo aprilli?

2 04 2008
Snöre

No vaikka aprillipila olisikin niin miten selität ton maalauksen :S

Asiaan: Aika uskomatonta. Parempi maalaamaan kuin minä! En olisi eläimiltä uskonut.

2 04 2008
Haukka

Kyllä norsut ovat jollain tasolla melko älykkäitä mutta tätä maalaavaa on varmaankin opetettu varmaan vuosia maalaamaan tuota tiettyä kuvaa. Kastematokin oppii yksinkertaisia asioita kunhan sitä rankaisee tarpeeksi, rankaiseminenhan motivoi joskus enemmän oppimaan kuin palkitseminen.

”Eläimien tietoisuus on ihan eri tasolla, mitä olemme olettaneet.”

Tietoisuutta on hyvin monenlaista, on vain harvoja eläimiä jotka tunnistavat itsensä esim. peilistä (simpanssi taitaa tämän, gorilla taas ei) ja ihminen on nykytiedon mukaan ainoa laji, joka varmasti tiedostaa oman kuolevaisuutensa. En usko että norsu tunnistaisi aina itsensä vaikka peilistä, joten on hankala sanoa voiko se tehdä omakuvaa ilman mitään opettamista.

Se on kyllä totta, että eläimillä on samankaltaisia tunteita kuin ihmisillä. Näitä on voitu havannoida jo niiden käyttäytymistä tutkimalla, monet eläimet surevat kuolleitaan aivan samalla tavalla kuin ihmiset mutta se ei aina tarkoita, että eläimet olisivat kovin älykkäitä.

2 04 2008
Wespa

Mistä tietää onko sitä opetettu tietyn maalauksen tekoon vai ei…

Katsoin tänään juuri dokumentin lepakoista, jossa oli 2 miljoonaa lepakkoa samassa luolastossa, isossa kasassa ja silti jokainen emo löysi aina oman poikasensa toisten joukosta.

Älykkyyttäkin on hyvin erilaista. Vaikka ei olisikaan matemaattisesti lahjakas, niin silti eläin voi olla hyvinkin älykäs jollain muulla tasolla. Sitä on vaan aika vaikea mitata, sillä emme tiedä mitä siellä eläimen pääkopassa liikkuu. Puhekyky ei ole välttämättä mikään älykkyyden mittari, vaikka monet ihmiset niin ajattelevat.

2 04 2008
j0int

jotenki muistaisin et toi sama video ois ollu riemurasiaski, tai jossain oon ton kyl enneki nähny:P

3 04 2008
Ack

Tuo norsun abstrakti kuvan ymmärtäminen veti maton alta. Vaikka tuota on tietenkin opetettu, ei voi kuin ihmetellä kuinka varmoin vedoin tuo luonnistui. Norsu ei piirtänyt pelkkiä viivoja vaan kuvaa, jonka näki ja ymmärsi.

Wespa ei kai tätä meinannut, mutta en lähtisi kovasti painottamaan älykkyyttä matematiikkaan, ikäänkuin se olisi älykkyyden pääilmentymä. Melkein voisin sanoa että normaalit älykkyyskokeet, jotka pohjaavat logiikkaan ja läheisesti matematiikkaan, antavat jopa lahjattomasta laskukonemaisesta ajattelusta turhan mairittelevan kuvan. Jos tätä taitoa taas soveltaa luovasti, voi olla älykäs tällä saralla.

(sanoo tyyppi joka on huono matikassa, heh)

3 04 2008
KAlle Kuukap

Onhan kaikki eläimet älykkäitä jollain tasolla. Se että eläin ei ole omaksunut ihmisen käyttäytymismallia ei tarkoita etteikö eläin olisi älykäs. Väittäisimpä että norsukin voisi olla monessa mielessä älykkäämpi kuin ihminen.

3 04 2008
KP

Varsin veikeä norsu 🙂 hienosti khyl osas tehdä

3 04 2008
Pupi

Siis aika hiano.. se osa amaalata paremman norsun kun mä ite 😀

3 04 2008
ridikulous

Hmm… Tuo ronsu tuskin on itse suunnitellut työtään (: Kuten sanottua, hyvällä muistilla pääsee jo pitkälle. Maalaaminenkin on kuitenkin vain viivoja peräkkäin.

Mutta en sitten tiedä.

3 04 2008
Pätsi

EI SAAT**** ELÄIMELLÄ VÄRISILMÄÄÄ!!!!! :D:D:D:D::D:D

4 04 2008
Ufomies

Terttu, Immanuel Kant sanoi. 🙂

Mitenkähän norsulta kävisi kirjoittaminen? (Muistaisi varmaan ainakin kanjit paremmin kuin moni ihminen.)

4 04 2008
Wespa

Lisää tietoa aiheesta:
http://www.iltalehti.fi/nettitv/?27972216

Videolla kerrotaan, että norsu tietää mitä tekee ja tunnistaa omakuvansa. Siis aivan toisin kuin jotkut ovat täällä päätelleet, että se toistaisi vain opetettua kuvaa.

5 04 2008
TIEDEMIES

Video on feikki!

6 04 2008
idanblogi1

Miten tämä on paranormaalia? Osaahan ihmisetkin maalata.

6 04 2008
rezaR

”Miten tämä on paranormaalia? Osaahan ihmisetkin maalata.” Eipä sen väliä. Juttu on mielenkiintoinen ja epätavallinen. Kelpaa hyvin tänne sivulle. IMO!

7 04 2008
Wespa

”Miten tämä on paranormaalia? Osaahan ihmisetkin maalata.”

Johtuu vähän miten määrittelee paranormaalin. Tuo on sinäänsä paranormaalia, että vielä ei ole norsut osanneet maalata, kunnes nyt. Tänne postaillaan muutakin outoa välillä, kun pelkkää yliluonnollista kamaa…

Mitäs paranormaalia siinä on jos ihminen lentää? Osaahan linnutkin lentää. ;D

7 04 2008
gh0stb0y

”Video on feikki!”
Selitäppä miksi ja miten sen näkee??? Jos osaat vastata noihin järkevästi Tiedemies, niin saatan harkita edes vähän vidon feikkaamista.

8 04 2008
Masa

En usko, eikä teidänkään pitäisi, hetkeäkään että kuva olisi jollain tavalla norsun omaa taiteellista näkemystä. Mitä luultavammin norsu on opetettu tähän ja toistokertojakin on varmaan useita.

Ettekö huomaa miten norsun takajalka hahmottuu toisen takaa, samalla tavalla kuin realistisessa piirustustavassa? Katsokaa sitten luolamaalauksia ja varhaiskulttuurien taideteoksia, luuletteko että norsu on yhtäkkiä jokin puuttuva rengas? Vaikka norsulla jonkinlainen taiteellinen hahmotuskyky olisikin se ei aivan varmasti riitä näkemään itseään realistisessa persektiivissä ja esim. piirtämään jalkaa toisen taakse. Oletteko te tyhmiä? Suu vaahdossa hehkutatte eläimien vallankumousta.. Voi hyvänen aika. Opetettua toistoa!

8 04 2008
Wespa

Kannattaa katsoa se iltalehden linkki, jossa kerrotaan, että norsulla on oma taiteellinen näkemys ja se ei toista ennalta määriteltyä kuvaa. Norsu myös tunnistaa itsensä peilistä ja on näitä harvoja eläimiä, jotka näin tekevät. Muistaakseni vielä norsulla on isommat aivot kuin ihmisellä. Jos ei osaa puhua, niin ei se tarkoita sitä, että ei olisi lahjakas. Ei sitä koskaan tiedä mitä siellä norsun päässää liikkuu. Norsuilla on myös tiedetysti ihmistä parempi muisti. Norsuja ei kannata siis aliarvioida.

9 04 2008
Clyde

Minä en tajua, mikä ihmeen pakkomielle joillakin on lyödä lyttyyn muiden nisäkkäiden älykkyys ja lahjakkuus. Eläimiähän ihmisetkin ovat.

9 04 2008
Maijapop

voi jeesus. Ihminenkin tarvii toistoa piirtääkseen noin, ja eläin oppii ihan ihmisen lailla toistolla. Ei ihminen oo mitenkään erikoinen tässä suhteessa, ei kukaan oo da vinci syntyessään, tikku-ukoillaha te kaikki ootte alottanu!

10 04 2008
Skeptikko

Tuo on sinäänsä paranormaalia, että vielä ei ole norsut osanneet maalata, kunnes nyt.

MIstäpä tiedät, etteivät elefantit ole ennen osanneet maalata? Kyllähän ne ennenkin olisivat varmasti oppineet, jos hullu maailma olisi yhtä raivokkaasti niitä opettanut. Samanlaisia ne elefantit ainakin suunnilleen vielä nykyäänkin ovat.

10 04 2008
Wespa

Sano yksikin norsu, joka on maalannut tuota ennen? Kyseistä norsua on opetettu kuukauden verran maalaamaan.

15 04 2008
teurastus

Tiesittekö, että norsut myös hautaavat vainajansa ja käyvät usein näiden haudoille/jäämispaikoilla? Wikipedia esiin ja lueskeleen.

25 04 2008
Ronsu

Toi on älyttömän hieno, toi sais tehä mulle tatskan

30 04 2008
Sanna

niin mielellään kuin uskoisinkin ton, niin en kyllä voi. tollanen on tosi helppo feikata ja vaikka norsut fiksuja oliskin, niin miten ne nyt maalat osais (varsinkaan noin hyvin) kun eivät sitä luonnossakaan tee.

11 05 2008
Irkku

Miun yks luokkalainen kävi Thaimaassa (kai) ja siellä oli tuommosia samanmoisia norsuja jotka maalas kuvia ja pelasvat koripalloa:D

9 06 2008
Neda

HHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAA ;DD revettii kamujen kaa.
Piirskö se mua :>

9 06 2008
Flavia Felix

Kyllä norsuilla on tietoisuus ja ne ovat erittäin älykkäitä. Olen lukenut erään artikkelin National Geographic -lehdestä ja siinä kerrotaan miten norsut ovat peilin edessä kosketelleet otsassa olevaa maalattua merkkiä yms.

Ja tuo EI SIIS ole mikään väärennös. Tuo on aivan totta. Eläimet vain ovat älykkäämpiä kuin olemme kuvitelleet…

Sinänsä ei mikään uusi uutinen minulle.

Ja Sanna, missä olet nähnyt norsun luonnossa pensseli kädessä ja valkoinen paperi edessään? Ei semmoisia puussa kasva…

22 06 2008
Nette

Hyvinhän se piirs. En ymmärrä näitä feikkiväitteitä, tottahan tuo on.

28 08 2008
lumielain / grimreaper

Tuolle norsulle minä ehdottaisin taiteilijanuraa !

28 08 2008
bruce dickinson

ei kyl oo mitää feikkii 😀 mut mistä asti norsut osaa maalta 😀 pitää varmaa ostaa taide teokset 🙂
%d bloggers like this: