Ääniä pääsi sisällä

13 12 2007

Kuuletko ääniä pääsi sisällä? Se voi olla mainos!

Paranormal State Mainos

A&E:n mainostaulu ”kuiskaa” viestejä päähäsi mainostaakseen paranormaaleja ym. outoja ilmiöitä käsittelevää ohjelmaansa.

New Yorkilainen Alison Wilson käveli viime viikolla Prince Streetillä SoHossa, kun hän yhtäkkiä kuuli naisen äänen sanovan ”Kuka siellä? Kuka siellä?” Hän katsoi ympärilleen nähdäkseen äänen kohteen, jolloin ääni sanoi ”se ei ole mielikuvituksesi”.

Kyseessä on ”Paranormal State” -nimisen ohjelman mainos, joka alkoi A&E:lla (USA:ssa) vähän aikaa sitten. Mainostaulu käyttää teknologiaa, jonka on kehittänyt Holosonic. Tekniikka lähettää korvaan ”valokeila-äänen” (spotlight audio) katon kaijuttimesta, josta se johdetaan kohteen kalloon. Teknologia on suunniteltu lähinnä museoihin ja kirjastoihin, jotka vaativat rauhallisen/hiljaisen ympäristön, mutta kyseistä teknologiaa on kokeiltu/käytetty ainoastaan pari kertaa tätä ennen. ”Pään sisäiset äänet” voivat häiritä satunnaisten ohikulkijoiden sisäistä rauhaa.

Stylisti Wilson kertoi, että hän hän koki äänen päässään jonkinlaisena luovana projektina, mutta muut voivat kokea sen eri tavalla, varsinkin mennessä yöllä kotiin. ”Voisin olla peloissani, jos en tietäisi, että se tulee mainoksesta” hän sanoi.

Vähemmän tungetteleva lähestymistapa?
Joe Pompei, Holosonicin presidentti ja perustaja sanoi, että jännittävä/outo lähestymistapa on kiinnostuksen herättämisen avainasia. Hän kertoo, että teknologia kehitettiin, jotta saataisiin vähennettyä mainosten tuottamaa melua. ”Jos todella haluat ärsyttää ihmisiä, niin kovaääninen on siihen hommaan paras vaihtoehto” hän sanoi. ”Jos laitat kovaäänisen rakennuksen katolle, niin kaikki kuulevat sen äänen, mutta jos ohjaat äänen vain mainoksen katsojalle, et koskaan kuule naapurin valittavan… Homman idea on säästää ne henkilöt joita mainos ei kiinnosta (eivät katso sitä) turhalta melulta”.

Herra Pompei lisää, että teknologiaan tottuminen voi viedä asiakkailta jonkun aikaa, niin kuin esim. digitaaliset mainokset, kun niitä ensimmäistä kertaa käytettiin.

A&E:lla on käytössään myös muita kiinnostavia mainostustapoja, mm. mainos, jonka mekaaninen naama tulee lähemmäs ohikulkijaa. A&E mainosti myös Paranormal State -ohjelmaansa lehdessä väärinpäin olevalla koko sivun mainoksella.

Paranormal State Mainos 2

Tulee vain mieleeni, että mihin kaikkeen tätä teknologiaa voidaan käyttää ja onko sen käyttö suotavaa? Mitä jos esim. kaupassa lihatiskin ohi kulkiessa päässäsi kuuluisi joka kerta ”syö kanaa, syö kanaa!”? Kerrankin jotain hyödyllistä käyttöä foliohatulle. 🙂

Mitä mieltä olette? Onko kyseinen mainostustekniikan käyttö suotavaa ja mitä ajatuksia se herättää teissä? Voidaanko kyseistä tekniikkaa käyttää esim. mielenhallintaan ja ihmisten hyväksikäyttöön?

Lähde: Black Listed News

Mainokset

Toiminnot

Information

8 responses

13 12 2007
Wespa

Aika huolestuttavalta vaikuttaa mielestäni, ainakin jos tekniikkaa voitaisiin kehittää sille tasolle, että ihminen luulisi näitä pään sisälle lähetettäviä ääniä omakseen.

13 12 2007
Mikko

Tuli jotenkin heti mieleen käyttökelpoinen kohde; sotilaskuulustelut. Pannaan vanki selliin ja hänen tietämättään lähetetään päähän ääniä. Varsinkin ääriuskonnolisia ryhmiä kohtaan se voisi toimia esim. Jumalan äänenä tjsp.

13 12 2007
ilmapallo

Itselläni mieleen tuli sotilaallisesti hyödynnetty teknologia, jolla saadaan vihollinen lamaantumaan käyttäen jotain kovaa ääntä. Propagandaankin olisi käyttöä varmasti.

13 12 2007
Kerttu Uimonen

Karseeta. Jos motiivi on paha. Eli nykyään ei voi enää varmasti sanoa, että jokin ilmiö on paranormaali ts. johtuu maybe hengistä tms. Lauloihan ilmielävän näköinen Elviskin hologrammina Celine Dionin kanssa jossain kaalassa.

14 12 2007
nörääjä

en tykää töstä keksinnöstä vaikka kova oonki uuden teknologian perää…

17 12 2007
gh0stb0y

Kuolisin pelosta jos joku kauhu elokuvan mainoksen äänet tulisivat pääni sisälle tuolla tavalla… ”Kuka siellä”? ja PAM! olisin saanut 10 sydänkohtausta. tuoll tekniikalla voi kyllä hallita toisten mieltä. (Mielestäni)

17 12 2007
jarakel

hyväksyttävää käyttää jossain näyttelyissä yms. joissa kerotaan ihmisille mistä on kyse.. tai jos tällä tavalla saa vaikka kotia tehtyä langattomat kuullokkeet tms.

10 08 2008
666beelzebub666

tulee mieleen ”project blue beam”
%d bloggers like this: