Sata Vuotta Rajatietoa

20 09 2007

100 vuotta rajatietoaInhimillisen tiedon raja-alueet ovat kiinnostaneet ihmisiä aina. Rajatieto-sanaa on käytetty jo yli 20 vuotta kuvaamaan ilmiöitä, aatteita, ideologioita sekä muita asioita, joita ei voi lukea kuuluviksi perinteisten uskontojen ja filosofioiden tai tieteiden piiriin. Rajatieto käsitetään usein paranormaaleita ilmiöitä koskevaksi informaatioksi, mutta rajatietoon kuuluvat myös henkinen, filosofinen ja hengellinen toiminta.

– Rajatietoon lasketaan kaikki tieto paranormaaleista ilmiöistä ja kaikki tieto, joka on saatu paranormaalia kautta, parapsykologiaan perehtynyt toimittaja Jani Lassila valaisee.

Rajatietoa puolestaan tutkivat aivan tavalliset, älykkäät ihmiset. Toiset taas leimaavat kaiken aihepiiriin kuuluvan humpuukiksi.

Ufoaikaa 60 vuotta

Modernin ufoajan käynnisti Kenneth Arnoldin tekemä ufohavainto, josta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Arnold oli amerikkalainen liikemies ja lentäjä, joka havainnon tehdessään lensi Washingtonin osavaltiossa Mount Rainierin lähellä. Hän näki yhdeksän puolikuuta tai lautasta muistuttavaa lentävää esinettä.

Arnold kertoi lehdille tapauksesta. Sen jälkeen Yhdysvalloissa alkoi tulvia raportteja lentävistä lautasista. Kuuluisa Roswellin tapaus ja muut saivat ihmiset suorastaan kuhisemaan ufoista ja mielikuvituksen laukkaamaan aina elokuvantekijöitä myöten.

Suomessa ufotutkimus lähti liikkeelle rauhallisesti. Ensimmäinen mielenkiintoinen lentäviin lautasiin liittyvä suomalainen kirjoitus julkaistiin Suomen Kuvalehdessä 1950. Kirjoituksen tekijänä oli nimimerkki ”Veljenpoika”, joka oli yksi silloisen pääministeri Urho Kekkosen käyttämistä nimimerkeistä.

Media sai toimia rauhassa yksin ufotutkimuksen tekijänä ennen varsinaisen tutkimuksen alkua. 60-luvulla innokkaimmat alan harrastajat olivat valmiita yhdistystoimintaan. Ja siitä kaikki alkoi. Media puolestaan vieraantui aiheesta lähes kokonaan.

Ufotutkijoilla riittää tekemistä

Suomen Ufotutkijat ry perustettiin Tampereella 1973. Vuonna 2004 yhdistyksellä oli yli 300 jäsentä ympäri Suomea, joista 45 toimii ufotutkijoina. Ufohavaintoja taas tehdään vuosittain noin sata, joista suurin osa ei ole huijauksia tai selitettävissä. Suomen ufotutkijat kirjaavat havainnot ja mahdolliset todisteet sekä arkistoivat ne. Vuosittaisia raportteja voi hankkia kuka tahansa.

– Jos tilanne niin vaatii, lähetämme havainnon tekemisen jälkeen paikalle ufotutkijan, joka kirjaa ylös mahdolliset todisteet. Meille on sikäli helppo puhua, ettemme me lähtökohtaisesti epäile havainnon tekijän tarinaa, vaikka monet kokevatkin tarpeelliseksi kovin kysellä uskommeko me. Keitäs me olemme epäilemään? Ufotutkijan on oltava hyvä kuuntelemaan, Suomen ufotutkijoiden tutkimuspäällikkö Reijo Hamari toteaa.

– Joskus tulee soittoja, joiden takana ovat yleensä pikkupojat. Niistä kyllä heti tietää, etteivät ne ole totta, mutta niitäkin tulee todella vähän. Yleensä ihmiset eivät soita, elleivät oikeasti ole ihan tosissaan, Hamari jatkaa.

Ufotutkijan on oltava tietoinen myös kaikista mahdollisista tapahtumista, jotka voivat tarjota havainnolle aivan luonnollisen selityksen.

– Tampereelta tuli vähän aikaa sitten havainto, jonka mutkaan taivaalla pyörii kolme valopalloa. Soitin paikalliselle ufotutkijalle, joka sanoi heti, että käynnissä on valoheitinshow. Tutkija oli jo arvannutkin, että joku aiheesta soittaa, Hamari selittää.

Mielen raja-alueita

Suomalainen parapsykologia puolestaan juhlistaa kuluvana vuonna 100-vuotista taivaltaan. 1907 perustettiin Sällskapet för Psykisk Forskning, joka avasi aikanaan aivan uusia uria tieteelliselle tutkimukselle.

Sittemmin parapsykologia on taivaltanut vastatuulessakin, sillä suomalaista tutkimusta ovat hidastaneet erilaiset ilkivallan teot. Parapsykologian harrastajien pitämä arkisto tuhottiin osittain 2000-luvun alussa.

Parapsykologia pitää sisällään kaksi osa-aluetta. Psykokinesialla tarkoitetaan mielen vaikutusta aineeseen. Tällainen ilmiö on esimerkiksi poltergeist, joka puolestaan liitetään usein kummitteluun. Mikä tahansa fyysinen ilmiö, joka näyttää selittämättömältä ei kuulu tähän alaan, vaan mukana on oltava myös jonkinlainen tietoisuus, tietoinen vaikuttaja, joka pyrkii vaikuttamaan ympäristöönsä.

Psykokinesian lisäksi parapsykologia tutkii yliaistillista havainnointia, joka pitää sisällään telepatian ja selvännäkemisen, erilaiset paranormaalit tiedonvälityskeinot.

Rajatiedosta puhuttaessa käsitellään siis erittäin laajaa kenttää erilaisia aloja. Siihen lasketaan niin ufotutkimus, telepatia kuin jopa vaihtoehtoinen lääketiedekin.

Lähde: karjalainen.fi

Mainokset

Toiminnot

Tietoja
%d bloggers like this: