Mitä on EVP?

22 05 2007

EVPEVP on lyhenne sanoista Electronic Voice Phenomena. Tunnetaan myös nimellä Extremely Low Voice Phenomena.

Ilmiöllä tarkoitetaan erilaisista elektronisista laitteista (radiosta, televisiosta, nauhurista, CD-soittimesta jne.) kuuluvia selittämättömiä ääniä, yleensä kuitenkin nauhurilla nauhoitettua ääntä. Monet ilmiöstä kiinnostuneet katsovat, että äänet ovat peräisin henkimaailmasta.

Spiritualismista kiinnostuneet ihmiset alkoivat etsiä elektronisista laitteista uutta aluevaltausta mediumismin alalla jo 1800-luvun loppupuolella, jota edelsi samankaltainen pyrkimys hyödyntää mekaanisia laitteita spiritualistien pyrinnöissä. Kuitenkin vasta vuonna 1959 julkaistiin ensimmäinen tutkimus, jossa parapsykologi Raymond Bayless väitti saaneensa nauhalle selittämättömiä ääniä erään meedion läsnä ollessa.

Ilmiö nousi laajempaan julkisuuteen 1959, kun ruotsalainen oopperalaulaja ja elokuvatähti Friedrich Jurgensonin (1903–1987) maatalonsa puutarhassa äänittämästä nauhoitteesta, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli lintujen äänten nauhoitus, kuului myös jotain, joka kuulosti puheelta. Selittämättömien äänien joukosta Jurgenson väitti tunnistaneensa muun muassa edesmenneen äitinsä äänen. Parapsykologi William Roll matkusti Jurgensonin luokse Ruotsiin järjestääkseen ensimmäiset tieteelliset kokeet asian tiimoilta, joissa hän raportoi saaneensa vahvistusta ilmiön olemassaololle.

Pian myös Jurgensoniin tutustunut latvialaissyntyinen psykologi Konstantin Raudive rupesi suorittamaan omia kokeilujaan, jotka nostivat ilmiön tunnettavuutta entisestään, sillä hänkin raportoi saavansa nauhalle samoja tuntemattomia ääniä. Näiden äänien joukossa väitetään olleen EVP-ilmiölle luonteenomaisesti myös hänen edesmenneitä tuttaviaan. Ilmiö on sittemmin yleistynyt suuresti ja aiheesta on julkaistu useita tutkimuksiakin, mutta varsinaista selitystä monellekaan tapaukselle ei ole löydetty. EVP:tä esitetään usein haamujen, henkien tai humanoidien puheena – tai jopa kykynä siirtää ajatuksia magneettisesti.

EVP:hen kriittisesti suhtautuvat vetoavat siihen, että yleensä äänet ovat epämääräisiä, eivät kovin selvää puhetta – jos puhetta lainkaan. EVP -ilmiössä esiintyy usein myös usean kielen sanoja samassa lauseessa. EVP -kriitikot esittävät että tämä johtuu puheen ja kielten suuresta redundanssista, joka yhdistettynä ihmisen taipumukseen nähdä merkityksiä sielläkin missä niitä ei ole johtaa EVP -ilmiön syntyyn. EVP -nauhat eivät siis välttämättä ole edes väärennöksiä – toki niitäkin saattaa esiintyä. Osa EVP -nauhoista on syntynyt, kun nauhuri on nauhoittanut jotain radiokanavaa tai nauhoitukseen on käytetty vanhaa nauhaa, ja vanha nauhoitus on kuulunut vielä läpi. Tämän vuoksi EVP -harrastajia suositellaankin käyttämään hyvää laitteistoa sekä uusia nauhoja.

Lähde: http://fi.wikipedia.org/

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

6 responses

5 03 2008
idanblogi1

Onko teistä kukaan törmännyt ilmiöön?

Voiko tuota silleen etsiä ihan normaalilla kasettinauhurilla?

5 04 2008
Jankkari

”idanblogi1 (22:13:33) :

Onko teistä kukaan törmännyt ilmiöön?

Voiko tuota silleen etsiä ihan normaalilla kasettinauhurilla?”
Kyllä kai. Itse olen kokeillut. Eipä kuulunut mitään. Jotkut sanovat että kun kysyt jotain kuulet vastauksen.

17 06 2008
lady luck 13

katsoin eilen evp:stä kertovan elokuvan -WHITE NOICE-. elokuva oli pelottava!!!!!! suosittelen sitä kyllä aiheesta kiinnostuneille.

18 06 2008
mävaan

EVP eli ei, mutta tuosta white noice- elokuvasta tuli mieleeni tuo vuosia siten sattunut tapaus, jossa tenevene kopioimallemme kaatovideolle tuli muutaman sekunnin pätkä, jossa ruutu feidaa mustaksi ja ojassa pyörivän wv golfin tilalle tulee erittäin epämiellyttävän näköinen ”naama” jos sitä voi sellaiseksi sanoa.

kova kuvalta katsottaessa, tuo kestää varmaankin ruudun tai kaksi, ja sitten taas pelti ruttaantuu. useampi kaveri oli paikalla, kun tuota VHS:ää aikanaan kopioitiin, yhtälailla he ova sen nähneet. Kukaan meistä ei muista että alkuperäisessä olisi ollut tuo kohta.

tuo siis todella näytti itse vihtahousulle, eikä mikään täytetty ilmapallo.

hyh!

19 06 2008
mävaan

Edelleen tulee kylmiä väreitä tuosta, kun se nyt noin 15:sta vuoden jälkeen tuli takaisin mieleen.

Pitäis melkein kaivaa tuo nauha ja tutkia sitä, muistaakseni sen kerran olen tehnytkin, silloin vakuutuin siitä, että tuo ei ole mikään kökkö feikki.

Yök vielläkin kerran.

19 06 2008
Akira

Mä kokeilin kans tot joskus kaks vuotta sitten ihan upo uudel laitteel ja kysyin monta kysymyst ja kuuntelin. Kun kuulin omii kysymyksii niin se kuulu ihan hyvin mut siin välis kun mä en puhunu niin siin kuulu outoo rätinää ja pauketta, sen jälkeen en oo uskaltanu kokeilla EVP:tä.
%d bloggers like this: