Itsestään palaminen

20 05 2007

Itsestään palaminen Eräs merkillisimmistä ilmiöistä ovat itsestään palamaan syttyvät ihmiset. Tämä ilmiö on myös erittäin hyvin dokumentoitu. Tapauksista on muistiinmerkintöjä jo 1600 -luvulta alkaen ja viimeisin tapaus on peräisin 1990- luvulta.

Varsinkin kahta amerikkalaista tapausta on tutkittu perinpohjin:
Floridassa asuneen Mary Reeserin löysi hänen poikansa tullessaan kotiin 1951. Vain vasen jalka ja pieneksi kutistunut pääkallo löytyi palamattomana tuhkakasasta. Neljän metrin päässä olleet kynttilät olivat sulaneet, mutta vainajan vieressä olleet lehtipaperit ja liinavaatteet olivat ehjiä. Tapausta tutkinut tohtori Krogman on kokeiluissaan polttanut sekä kuivia että tuoreita luita, ja todennut, että luut hajoavat tuhkaksi vasta n. 1660 asteen kuumuudessa. Siksi on outoa, etteivät ruumiiden lähellä olevat esineet olleet palaneet. Tapaus jäi arvoitukseksi.

Selitystä vaille jäi myös vuonna 1966 Pennsylvaniassa tapahtunut tri Bentleyn kuolema. Hänet löysi mittarinlukija savun täyttämästä mutta muuten vahingoittumattomasta huoneesta. Tohtorista oli jäljellä vain palamaton jälkaterä tohveleineen ja läjä tuhkaa.

V. 1980 paloi walesilainen Henry Thomas tuhkaksi lukuunottamatta kalloa ja jalkoja polvesta alaspäin. Kummallista oli, että palamattomissa osissa jalkoja olivat myös housut jäljellä palamattomina. Metrin päässä ollut sohvakin oli jäänyt ehjäksi.

Yksi viime aikaisista tapauksista on Lancastershiressä sattunut Jacqueline Fitzsimon -nimisen koulutytön palaminen. Hän leimahti liekkeihin kävellessään alas portaita Haltonin yliopistossa vuonna 1985 käsikkäin ystävänsä kanssa. Tästä tapauksesta kerrottiin myös yhdessä TV-dokumentissa.

Eräässä toisessa, BBC:n tuottamassa tv-dokumentissa (v.1999) skeptiset tutkijat demonstroivat ihmisen palamista sianruhoa apunaan käyttäen. He uskoivat löytäneensä ilmiölle luonnollisen selityksen. Heidän mielestään ihmiskeho, tai paremminkin sen sisältämä rasva, saattoi palaa kuin kynttilä, jos sen lähellä on jokin palamista ylläpitävä ’sydänlanka’. Palaminen oli heidän mielestään hidas tapahtuma, joka vaati vähintään 5 – 10 tuntia. Lisäksi he uskoivat, että syttymisen aiheuttaa aina jokin luonnollinen syy – tulitikut, savuke, kynttilä, kaasuliekki tai takkatuli sekä jokin palamista alkuvaiheessa kiihdyttävä tekijä, esim. alkoholia sisältävä aine. Koska kyseessä on hidas prosessi, mikä sulattaa ja polttaa kehon rasvat, uhri väistämättä kuolee.

Kyseinen dokumentti oli kuitenkin melkoista pseudotiedettä. Tutkijat sivuuttivat täysin suuren joukon äskettäisiä, hyvin dokumentoituja tapauksia ihmisistä, jotka ovat kokeneet itsestään syttymisen ja selviytyneet siitä kertoakseen kokemastaan tai tapauksista, joista niiden silminnäkijät ovat antaneet tarkkoja ensikäden tietoja. Nämä kertomukset ovat selvässä ristiriidassa dokumentin tekijöiden ’tieteellisen selityksen’ kanssa kaikilta yksityiskohdiltaan.

Esim. John Staceyn (Lambeth, 1967) palaminen oli alkanut vatsasta sisältäpäin huoneessa, missä kaasu ja sähkö oli suljettuna, eikä tutkimuksissa löydetty muitakaan syttymisen aiheuttajia. 62 -vuotias Jean Saffin (Edmonton, Lontoo, 1982) leimahti palamaan istuessaan keittiöpöytänsä ääressä isänsä ja vävynsä läsnäollessa. Rouva paloi sukulaistensa silmien edessä ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Lääkäri ei kuitenkaan halunnut kirjoittaa kuolinsyyksi itsestään palamista, koska ’sellaista ei ole’.

Agnes Phillips oli ostosmatkalla Sydneyn lähistöllä v. 1998 ja syttyi palamaan istuessaan tyttärensä pysäköidyssä autossa. Hän paloi tyttärensä ja erään ohikulkijan – joka yritti sammuttaa liekkejä – silmien edessä ja kuoli sairaalassa viikkoa myöhemmin. Palotarkastajan mukaan auton moottori ei ollut käynnissä tapahtumahetkellä, lähellä ollut syttyviä aineita eikä auton sähköjohdoista löydetty mitään vikaa. Kumpikaan naisista ei ollut tupakoija, ja lämpötila tuona päivänä oli korkeintaan 16 astetta.

Mrs Conwayn tapauksessa, mihin tv-dokumentissakin viitattiin, palomies saapui tutkimaan hänen jäännöksiään enintään 20 minuutin kuluttua saatuaan ilmoituksen, ehkäpä jo niin pian kuin 6 minuutin kuluttua. Palaminen ei siis suinkaan kestänyt tunteja, kuten dokumentin tekijät väittivät. Larry Arnold on julkaissut 1995 kirjan nimeltään Ablaze!, missä hän selostaa yli 400 itsestään syttymistä, joukossa useita hyvin dokumentoituja tapauksia, missä uhrit ovat selvinneet hengissä kokemastaan.

Lähde: http://www.netikka.net/mpeltonen/rajaind.htm

Mainokset

Toiminnot

Information

10 responses

20 06 2007
Rudolf

Pidät kyl loistavaa blogia. Hyvä, että joku kirjottaa jtn asiaa!

27 06 2007
Legoman

AIka sairasta, kuka haluaa kuolla, hitaasti ja kitua samalla?

15 07 2007
Dead again

Hyyyi… Yök! Karseeta tollanen. Vähän kiljuisin ja karjuisin ja huutaisin ja kusisin housuuni jos joku mun kavereista vaik syttyis palamaan mun nenän edessä. O____________O Iskä ei usko, et ihminen voi syttyy palamaan itestään. Mut se onki tollane et se ei usko mitää ja kaikkee täytyy ol joku tieteelline selitys ja blaablaa. ÄÄÄÄÄLKAJHIUFJALSK, sekoon.!

17 07 2007
miku

Maailma ei oo vaan niin yksinkertanen kun luullaan.

17 07 2007
Kanankoipi

Mä palan just ny…

3 08 2007
DonHessu

Luin tosta ”Mysteerien Maailmasta” että ihmisen elimistössä on ainetta joka voi syttyä herkästi tuleen. Myös alkoholia nauttinut VOI, mutta harvoin, syttyä tuleen.

25 09 2007
Ritikulous

Ha haa! Taas yksi hyvä syy lisää olla absolutisti.
Ehkäpä tämä tosiaan on luonnollinen juttu, sitä vain ei ole tutkittu tarpeeksi (ja asiansa osaavien ihmisten toimesta). Kun juttua pidetään urpona, kukaan ”täysjärkinen” alan asiantuntija ei halua tutkia sitä…

Hienosti selitetty, jälleen kerran. =)

5 11 2007
Jenny

Huh. Kuka haluis kuolla tollain? 😮

11 08 2008
Jaro

Mä en tajuu et miks kaikkea väitetään sattumaks. Siis semmosta asiaa ei ole. Nytkin haluttiin keksiä selitys. Sanotaan näin että miks se ei vois olla totta.
Toine asia kanssa et miten hiivatissa kaikki suhtautuu kaikkeen niinku huonoon vitsiin? Jotkut asiat voi olla feikkejä, mut noita tapahtuu oikeesti. Niinku se kummitteleva tyttö, saattoi olla että se johtui myös varotuksista mut se ei selitä kaikkee.
Ja blogin pitäjä teki ihan oikein kun pisti ne varotukset sinne, joku heikkohermoinen vois saada sydänkohtauksen. Ja jos ne varotukset pelottaa niin ettei pysty kattoon nii ei kannata kattoo ollenkaa.
Ja jos jotakuta pelottaa tommoset nii se on luonnollista eikä saa pilkata siitä.

13 09 2008
Nuuskamuikkunen

HMM.. aika pelottavaa.. Mulle tuli jotenkin heti mieleen harry potterista se feeniks lintu kun se leimahtaa liekkihin :S ois kyllä ihan kaameeta nähä että yhtäkkiä esim. besta syttyisi sillä tavalla. hyi vadelma … en sano että pelottaa, koska en osaa jostain syystä uskoa sellaiseen :/ En väitä ettei ois totta, mutta tuntuu jotenkin vaan oudolta :DD Mutta miks ne tyypit syttyy sillai palamaan, onko ne jotenkin kirottuja? ihan outoa 🙂 en ole vaivaantunut suomentamaan mitään enkun kielistä tekstiä asiasta, että jos jollain yhtään tietoa niin kertokaa ihmeessä :DD
%d bloggers like this: